top of page

Näin onnistuu perunan kasvatus!

Viljelypaikan valinta

Perunan viljelyssä avomaalla olisi hyvä toteuttaa viljelykiertoa eli perunaa viljellään samalla paikalla 3-4 vuoden välein. Perunarutto on sienitauti, joka useimmiten saavuttaa palstaperunaviljelyksen viimeistään loppukesällä. Vaihtamalla perunamaan paikkaa pidetään kurissa useita vuosia maassa säilyvien ruton kestoitiöiden määrää.

 

Perunamaata ei välttämättä kannata perustaa paikalle, jossa on ollut pitkään nurmikasvusto tai aivan sellaisen viereen. Seppäkuoriaisen toukat viihtyvät heinikoissa ja erityisesti vanhoissa nurmissa. Ne kaivavat mukuloihin reikiä ja pilaavat perunan laadun.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Idätys

Tärkeintä on, että peruna saa idätyksen aikana riittävästi lämpöä. Hyvällä idätyksellä perunan kasvua saadaan nopeutettua jopa pari viikkoa. Mitä myöhäisempi lajike on, sitä enemmän se hyötyy idätyksestä. Nyrkkisääntö on, että huoneenlämmössä lämpötilassa idätysaika on noin kaksi viikkoa. Valoisa idätyspaikka tekee iduista vankempia ja kestävämpiä käsitellä. Idätettävät perunat olisi paras olla ohuena kerroksena, että valo pääsee kaikkiin mukuloihin.

Siemenet kannattaa ostaa kaupasta heti, kun niitä saapuu myymälöihin. Lämmin myymälätila ei ole paras paikka siementen säilytykselle, koska ne usein alkavat itämään liian aikaisin. Kaupasta hankitut siemenet kannattaa laittaa heti mahdollisimman viileään paikkaan siihen saakka, kun ne nostetaan itämään pari viikkoa ennen istutusta. Jos kaupasta hankitussa siemenessä on liian pitkät idut sen voi kyllä istuttaa, mutta kasvuvoima ei ole samaa luokkaa kuin hallitusti idätetyn siemenen. Itujen katkeilua tulisi välttää.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Lannoitus

Jos levitetään maanparannusainetta, kuten kalkkia tai kompostia, ne kannattaa levittää tulevalle perunamaalle jo edellisenä syksynä. Tämän jälkeen maa on hyvä muokata, jotta aines sekoittuu sopivasti koko muokkauskerrokseen.

Ilman lannoitusta peruna ei kasva kunnolla. Kevätlannoituksessa maan pinnalle levitettäessä, ripottele lannoite tasaisesti perunamaalle ennen muokkausta. Seuraavaksi maa muokataan lapiolla tai talikolla kuohkeaksi 20-25 cm syvyydeltä. Toinen tapa on levittää lannoite istutusvakoon. Tällöin lannoite sirotellaan muokattuun maahan vedettyyn istutusvakoon ennen mukuloiden asettamista.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Istutus ja penkin teko

Perunat voi istuttaa heti, kun maa on kuivanut muokkauskuntoon. Palstaperunat kannattaa istuttaa mahdollisimman aikaisin, jotta ne ehtivät tuottaa satoa ennen kuin perunarutto vie varret. Aikaiset lajikkeet tuottavat sadon 60-70 vuorokaudessa ja myöhäisimmät n. kuukautta myöhemmin. Kun peruna on taimettunut, se on arka hallalle. Hallan uhatessa perunan taimet kannattaa suojata esim. harsolla.

Siemenet tulee istuttaa suhteellisen harvaan, vähintään 30 cm välein. Afra, runsasmukulaisena lajikkeena, kannattaa laittaa tätäkin harvempaan, jopa 40 cm välein. Tällöin perunat kasvavat nopeammin ja kasvusto pysyy ilmavampana ja kuivempana ja perunarutto ei niin helposti leviä kasveissa. Istutusvakojen väliin on syytä jättää vähintään 80 cm tyhjää. Penkistä saa näin tehtyä isomman, jolloin runsasmukulaisemmilla lajikkeilla on tilaa kasvattaa mukulat hyvin penkkiin, eivätkä ne viherry niin helposti.

Haravalla kasataan siementen päälle mullasta penkki. Multaa laitetaan ensin vain n. 5-10 cm siemenen päälle. Näin peruna tulee pinnalle mahdollisimman varhain. Penkkiin kasataan lisää multaa ja muotoillaan lopulliseen kokoonsa myöhemmin, kun perunan varsien pituuskasvu alkaa.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Rikkakasvien torjunta

Perunamaalle alkukesästä nousevat rikkakasvit kannattaa kitkeä pois käsin tai harata haravalla mekaanisesti. Tällöin on syytä varoa, ettei vähennetä multaa liikaa penkin päältä tai vahingoiteta pinnan alla nousevia ituja. Myöhemmin peruna itse varjostaa rikkakasvit alleen ja niiden kasvu hidastuu.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Kastelu

Peruna on sitkeä kasvi, mutta kastelu kannattaa paremman ja laadukkaamman sadon vuoksi. Penkin pitäminen kosteana vähentää perunan kuorta rumentavan perunaruven syntyä ja veden riittävyys turvaa mukulalukumäärää.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Sadonkorjuu

Perunaa voidaan nostaa maalta heti kun sato on niin isoa, että siitä riittää syötäväksi asti. Perunat säilyvät parhaiten maassa, joten niitä kannattaa nostaa vain yhden aterian verran kerrallaan. Jos perunaa aiotaan varastoida, sen kannattaa antaa kasvaa rauhassa. Ennen loppusadon nostoa jäljellä oleva perunan varsisto katkaistaan ja kaikki varsi- ja lehtimassa viedään pois pellolta, jotta perunamaalle ei jäisi ruttoitiöitä seuraavia vuosia varten. Perunoiden on syytä antaa odotella ennen korjuuta penkissä vielä 1-2 viikkoa. Kuori ehtii näin kehittyä vahvemmaksi ja perunat säilyvät paremmin varastossa. Nostossa kannattaa olla hellävarainen, ettei perunan pinta kolhiinnu. Nostettu sato annetaan kuivaa kunnolla ilmavassa paikassa ennen varastoon panoa.

Kotipuutarhurin logomerkki valkoinen.png

Varastointi

Perunan paras varastointilämpötila on +4°C. Perunat säilyvät pitempään, jos ilmankosteus on riittävä. Pienet perunaerät nahistuvat suhteellisen nopeasti, jos ne ovat tilassa, jossa ne joutuvat koko ajan luovuttamaan kosteutta ympäröivään ilmaan. Kotitalouksissa perunansäilytyksen toinen haaste on vihertyminen. Pelkkä paperisäkkikin päästää sen verran valoa, että perunat vihertyvät niissä ajan myötä. Penkissä tai varastoitaessa vihertyneitä perunoita ei tule syödä, koska niihin on muodostunut valon vaikutuksesta solaniinia, joka on ihmisen terveydelle haitallista.

Kosteuden haihtumista ja vihertymistä voi varsinaisen perunavaraston puuttuessa hillitä esimerkiksi mustalla muovilla tai jätesäkillä, jonka sisälle paperisäkissä olevat perunat varastoidaan. Muovia ei pidä asetella aivan ilmatiiviiksi, vaan ilman pitää kuitenkin päästä vaihtumaan ja kosteutta voidaan näin säätää.

Sankoperuna-ohje

Perunaa voi kasvattaa ämpärissä, saavissa tai isossa ruukussa parvekkeella tai terassilla. Idätä kolme siemenperunaa ämpäriä kohti valoisassa paikassa huoneenlämmössä. Puhkaise ämpärin pohjaan reikiä, jotta kastelu on turvallisempaa. Täytä astia 2/3-täyteen multaa. Helpointa on käyttää valmiiksi lannoitettua kasvuturvetta tai turpeensekaista puutarhamultaa. Työnnä multaan kolme idätettyä siemenperunaa tasaisin välimatkoin toisistaan ja lisää multaa n. 10 cm kerros siementen päälle. Kastele multa kosteaksi.

Kasvukauden alussa astian päällä voi pitää harsoa. Pidä aluksi astiaa sisällä ja siirrä se lämpimään ja valoisaan paikkaan, kun peruna on noussut taimelle. Hallaa peruna ei kestä, joten astia kannattaa nostaa sisälle, jos on luvassa yöpakkasta. Varo ylikastelua ensimmäisten viikkojen aikana. Kun peruna on tullut taimelle kastelusta kannattaa taas huolehtia joka viikko. Mitä enemmän varsistoa ja lehtimassaa on, sitä enemmän peruna haihduttaa.

Multaa kannattaa lisätä pinnalle myöhemminkin, melkein astian reunaan saakka, jotta mukuloilla on riittävästi tilaa kasvaa vihertymättä.

Etana_kukka3.jpg

Perunanviljelyyn ei välttämättä tarvita kasvimaata. Perunaa voi kasvattaa hyvin myös puukehikossa, lavakauluksista tehdyissä kasvulaatikoissa, kasvatussäkissä, ämpärissä tai vaikka kuulemma autonrenkaiden sisällä.

Valitse oma tapasi!

bottom of page