top of page
idut_edited.jpg

Sertifioitu siemenperuna

Mitä on siemenperuna ja varsinkin sertifioitu siemenperuna? Miksi sitä kannattaa käyttää istutuksiin ruokaperunan sijasta? Mistä tunnistaa sertifioidun siemenen?

Terve ja kasvuvoimainen siemenperuna on onnistuneen perunanviljelyn avaintekijä. Sertifioitua siemenperunaa tuotetaan siihen erikoistuneilla maatiloilla. Tuotanto käy läpi monivaiheisen tarkastusprosessin ja on Ruokaviraston hyväksymää. Peltolohkoilta otetaan vuosittain maanäytteet, joista tutkitaan laboratoriossa vaarallisia kasvintuhoojia ja jos niitä ei todeta, Ruokavirasto hyväksyy pellon käytettäväksi viralliseen siementuotantoon. Kesällä tarkastaja tekee pellolla perunakasvustossa vähintään yhden tarkastuksen, jossa tarkkaillaan kasvien terveyttä ja siemeneksi kelpaamattomat viljelykset hylätään jo tässä vaiheessa. Kun sato sitten syksyllä nostetaan varastoon, samaiset Ruokaviraston tarkastajat keräävät niistä mukulanäytteet, joista tutkitaan vaarallisiksi kasvintuhoojiksi luokiteltavat vaalea- ja tumma rengasmätä sekä vaarattomampi, mutta kiusallinen Y-virus. Näiden jälkeen myöhemmin on vuorossa vielä yksi vaihe, mukulatarkastus, jossa tarkastajat tutkivat, ettei perunoissa ole silmin havaittavia tauteja ja että se on ulkoiselta laadultaan riittävän hyvää.

 

Kun perunaerä on läpäissyt vajaan vuoden aikana nämä kaikki vaiheet, se voidaan keväällä sertifioida, sille saadaan virallinen vakuustodistus ja se voidaan pakata ja pakkaus sulkea virallisesti sinetillä tai muulla pysyvällä tavalla.

 

Kotipuutarhurin siemenperunat tuotetaan ja pakataan ainutlaatuisissa olosuhteissa Pohjoismaiden ainoalla High Grade -alueella, Tyrnävällä. Alue on tunnettu siitä, että siellä ei esiinny vaarallisia kasvintuhoojia ja alueen ilmasto ja kivettömät hietamaat sopivat erinomaisesti perunanviljelyyn. High Grade -alueella on Suomen kansallisen lainsäädännön kautta vielä EU:ta ja muuta Suomea tiukemmat kasvinterveysvaatimukset.

Kotipuutarhurin logomerkki.png

Terveen siemenen
käyttö kannattaa

Terve siemen kasvattaa sadon nopeammin oikeaan kokoon ja sato on myös useimmiten suurempi. Kun taudit eivät vaivaa perunan kasvua, myös ulkonäkö ja laatu ovat parempia ja perunat käyttäytyvät ruoanvalmistuksessa lajikkeille tyypillisellä tavalla.

Lähes kaikki merkittävät perunan taudit leviävät siemenperunan mukana. Useat perunan taudit ovat sellaisia, että ne maahan päästessään säilyvät siellä pitkään, jopa useampia vuosikymmeniä. Kaupassa myytävä ruokaperuna on tarkoitettu ravinnoksi, ei uudelleen kasvatettavaksi. Ruokaperunaksi viljellyt perunat eivät ole käyneet läpi tarkastusprosessia ja ne ovat voineet kasvaa pelloilla, joilla on mullan mukana leviäviä vaarallisia kasvintuhoojia tai mukuloihin on usean vuoden uudelleen istutuksen seurauksena kertynyt tauteja, jotka pilaavat satoa esimerkiksi mädättämällä tai muuten pilaamalla perunan käyttökelvottomaksi.

Kotipuutarhurin logomerkki.png

Mistä tunnistaa
sertifioidun siemenen?

Kun hankkii siemenperunaa, kannattaa varmistaa, että pakkauksessa on vakuustodistus. Vakuustodistuksesta käy ilmi esimerkiksi lajike, pakkauksen sulkemispäivä, pakkaajan nimi, kauppaeränumero ja mukulakoko. Sertifioitua siementä ei saa myydä irtotavarana eikä pakkaus saa olla auki. Ammattiviljelijät ostavat siemenperunan suursäkkeihin pakattuna, mutta kotitarveviljelijä löytää verkkopusseihin pakatut Kotipuutarhurin pienpakkaukset kaupoista ja kauppojen puutarhaosastoilta.

bottom of page